Hoewel we inmiddels best wel gewend zijn aan het thuiswerken, is er iets wat ons kan weerhouden om onze to-do-lijstjes korter te maken: afleiding. Sommige dagen zijn we juist veel productiever dan ooit aan de keukentafel en in ons thuiskantoor. Maar er zijn dagen dat we continu afgeleid worden en er niets uit onze handen komt. Wat mij dan helpt? TOMATEN!

Ja, tomaten. Ik gebruik daarvoor de pomodorotechniek, Een hele simpele manier om door een aantal (relatief) korte focusmomenten veel gedaan te krijgen, eenvoudig, efficient en effectief. En nee, ik heb dit niet zelf verzonnen hoor, maar gebruik het wel dagelijks. Daarvoor heb ik een vel wat volstaat met tomaten, na iedere pomodoro kleur ik er 1 in. Dat werkt voor mij ;-).

Wat mij dan helpt? TOMATEN!

Hieronder leg ik uit hoe de pomodorotechniek werkt, met dank aan Wikipedia:

De Pomodorotechniek is een methode voor tijdmanagement, ontwikkeld aan het eind van de jaren tachtig door Francesco Cirillo. De techniek is sterk gerelateerd aan timeboxing.

Bij deze techniek wordt een kookwekker of een andere soort timer gebruikt, waarmee steeds periodes van 25 minuten geconcentreerd werken aan een taak worden afgebakend. Deze 25 minuten worden vervolgens opgevolgd door drie minuten pauze, waarna weer een nieuwe periode van 25 minuten kan worden gestart. Na de vierde keer mag een langere pauze genomen worden.

De techniek bestaat uit vijf stappen:

  1. Besluit welke taak je gaat doen
  2. Stel de kookwekker in op 25 minuten
  3. Werk aan de gekozen taak tot de wekker gaat
  4. Neem een korte pauze
  5. Elke vierde “pomodoro” neem je een langere pauze (tussen de 15 en 30 minuten)

Download pomodoro template
Download pomodoro template – kersteditie
Download pomodoro template – birdz