Vorige week postte ik waarom luisteren naar mijn lichaam en het leven léven zo belangrijk voor mij is. Een van tools die ik gebruik om mijzelf goed te voelen is de Taal Hyena.
De Taal Hyena is namelijk nog niet overal bekend. Logisch want het woord is letterlijk hier ontstaan en wel zo:
Jaren geleden legde ik uit hoe belangrijk het is je bewust te zijn van de woorden die je tot jezelf (en anderen) spreekt. Negatief over jezelf praten, jezelf ‘stom, dom, traag etc.’ vinden iets DOET iets met je. En als je dat lang genoeg doet, komt er een moment dat je er echt in gaat geloven. Die negatieve zelfpraat is daarom niet goed voor jou.
Op het bord kwam ‘Taal hygiene’ te staan. Wat wordt er bedoelt met Taal Hyena?” Werd er toen gevraagd? De taal hyena was geboren 😉
Waarom is dit zo belangrijk? De taal die je spreekt, ook al lijkt het een ‘grapje’, voor je brein is het waar. Als je bepaalde opmerkingen vaak gebruikt en/of hoort zal het echt iets met je doen zowel negatief als positief. (Overigens bedacht ik dit niet zelf, al 2 eeuwen geleden werd dit gebruikt door de franse Emile Coué, apotheker in Frankrijk die klanten leerde zich beter te voelen door gebruik van optimistische autosuggestie).
Taal hyena dus. En ja, ook ik ging hier niet zo netjes mee om. Zo sprak ik over mijn spirituele kant als zijnde ‘spirituele zweefteef’ (ja, echt 😔). Stelde ik regelmatig ‘blonde vragen’ en bezigde meer van dit soort neerbuigende, zogenaamd grappige woord-humor.
Om me heen hoor ik mensen zeer regelmatig zeggen ‘oh wat ben ik toch stom’ en ‘wat dom van me’, ‘ik ben ook niet zo slim’ etc.
Op andere vlakken gaat het ook wel eens mis: Hoe vaak hoor je mensen niet (liefkozend?) zeggen: ‘hee klein dikkertje’ of ‘kleintje’ etc.? Als je steeds dit soort opmerkingen hoort, komt er een moment dat je er in gaat geloven, zal je jezelf ook zo gaan zien, waarom zouden we dat willen, waarom zouden we dat toestaan?
Gebruik liever positieve woorden, tegen anderen, maar zeker ook tegen jezelf.
Wat zou jij nu graag tegen jezelf, of iemand anders willen zeggen?