In November was ik in Lissabon op de Web Summit – hét techevent van het jaar ‘where the future is to be born’ – met ruim 70.000 bezoekers uit 153 landen, is alleen al daar zijn een beleving an sich. 3 dagen lang bezocht ik de 16 podia met de diverse sprekers. Veel nieuwe ontwikkelingen, op 1 ding na: generatieve AI – daar sprak ik na mijn bezoek in 2019 al over en deze Summit was het in elke talk onderwerp van gesprek. Niet met de vraag OF het gebruikt gaat worden, maar HOE.

Inmiddels hebben de meeste mensen al wel kennis gemaakt met AI waarbij Chat GPT de meest bekende is voor het grote publiek en dan vooral voor het genereren van tekst. Maar ook Midjourney, Firefly en DALL-E worden steeds vaker gebruikt voor het genereren van afbeeldingen. Mijn eigen ervaring is dat de mogelijkheden qua tekst genereren groot zijn en dat qua afbeeldingen deze zeker nog niet mijn eigen visuals kan vervangen, toch zie ik wel de potentie van het systeem. Met name doordat deze zelflerend zijn, gaan de ontwikkelingen enorm snel.

Tijdens de Web Summit was er ook aandacht voor regulering van AI. Niet mijn favoriet maar wel heel belangrijk. Weet dat wanneer je een app gebruikt, jouw data openbaar beschikbaar wordt.

𝗪𝗮𝘁 𝗸𝗮𝗻 𝗷𝗶𝗷 𝗱𝗼𝗲𝗻
Deze tools niet gebruiken? Ik denk dat dat zonde is en gun je echt dat je gebruik maakt en durft te spelen met wat de techniek ons biedt, echter:

1. Deel geen privacy gevoelige gegevens van jezelf / je klanten
2. Check voordat je een app gebruikt welke gegevens de app van jou gebruikt
3. Leer en speel met het schrijven van goede prompts
4. Onthoud: wanneer iets gratis is, ben JIJ het product
En… deze hoort niet perse in dit rijtje, maar is wel belangrijk:
5. Schoon je data regelmatig op, zoals ik in een eerdere post schreef is voor alle data die wij genereren weer extra opslag nodig en dat kost weer (onnodig) veel energie

𝗠𝗲𝗲𝗿 𝘄𝗲𝘁𝗲𝗻?
Wil jij meer weten over hoe je AI kunt gebruiken? Ik geef binnenkort een (on)live Masterclass over werken met AI, te geven, zou jij dat willen? Houd dan mijn social media in de gaten.